Μασάζ και Αρχαία Ελλάδα
April 3, 2017

Γνωρίζατε ότι… Μια σύντομη ιστορία του μασάζ!

Το μασάζ είναι μία αυθόρμητη τεχνική θεραπείας η οποία χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια! Ξεκίνησε με την ενστικτώδη ανάγκη μας να τρίψουμε ταλαιπωρημένα μέλη του σώματός μας. Όταν τρίβουμε μια πονεμένη κοιλίτσα ή χαϊδεύουμε τον στεναχωρημένο φίλο μας, «ακούμε» αυτό το ένστικτο.
Αυτό λοιπόν το ένστικτο, η τέχνη του μασάζ μετατρέπει σε επιστήμη.

Η λέξη προέρχεται από το αραβικό μασάζ που σημαίνει αγγίζω-ζυμώνω-ζουλάω. Αρκετά πετυχημένο! Η πιο παλιά αναφορά σε μασάζ είναι από το 1800 π.χ. σε κινεζικά ιατρικά χειρόγραφα, αλλά και σε Αιγυπτιακές τοιχογραφίες Δυστυχώς πολλή από την αρχαία αυτή σοφία χάθηκε αργότερα…

Στη Δύση κ ο Ιπποκράτης, «Πατέρας της Ιατρικής», μιλάει για τα ευεργετικά αποτελέσματα του μασάζ πρώτος. Αργότερα ο ρωμαίος Γαληνός, μαθήτευσε πολλά χρόνια ως χειροπράκτης των μονομάχων πριν αναπτύξει τις περίφημες μεθόδους και θεωρίες του. Ήταν ο δημιουργός αυτού που σήμερα αποκαλούμε «Sports Massage»!
Κατά τον μεσαίωνα χάσαμε πολλές από τις γνώσεις μας για το μασάζ. Εκείνα τα χρόνια η θρησκεία θεωρούσε αμαρτία αγγίγματα τα οποία προσέφεραν ευχαρίστηση στον αποδέκτη. Για λέμε την αλήθεια, οποιοδήποτε άγγιγμα γενικά!

Ευτυχώς για όλους μας, ένας Σουηδός, στις αρχές του 1800 ανακάλυψε ξανά το μασάζ (εκεί γεννήθηκε το περίφημο Σουηδικό Μασάζ!) δουλεύοντας με αθλητές.

Πρόσφατα το μασάζ πήρε τα πάνω του. Πλέον υπάρχουν πάνω από 70 επίσημα είδη μασάζ! Αποβάλλουμε τα στερεότυπα που μας έχουν μείνει από το…μεσαίωνα και χαιρόμαστε τα οφέλη του μασάζ βάζοντάς το στο πρόγραμμά μας σε τακτά διαστήματα.
Μαθαίνουμε τη σημασία της προληπτικής ιατρικής και μειώνουμε τα κόστη ίασης και περίθαλψης, κάνοντας το μασάζ, τη σωστή διατροφή, και την άθληση βάση της υγείας μας και όχι πια εναλλακτικές θεραπείες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

MEΝΟΥ
BOOK